Qui sóc?

Em dic Fermí Beltran i Prat i des de fa uns 11 anys em dedico a l’ensenyament de les arts gràfiques a joves en una escola municipal.

Provinc d’una nissaga d’enquadernadors i impressors, el meu pare era Mestre Artesà de l’enquadernació i el meu germà un gran enquadernador i dissenyador de produccions editorials.

Sóc Tècnic Superior en arts gràfiques de disseny i producció editorial, a més he obtingut el títol d’Artesà de l’enquadernació per la Generalitat de Catalunya. Em dedico a l’ensenyament de l’art de l’enquadernació, tant clàssica com moderna, i a la conservació i restauració de llibres a persones dins de l’àmbit dels ensenyaments no reglats (artesanies). Realitzo cursos de Handmade i de papers pintats en diferents tècniques. També cursos de tallers de paper i cartró a alumnes de primària i secundària al llar del curs escolar. Xerrades sobre la conservació de les biblioteques particulars.

Actualment segueixo utilitzant la tipografia per realitzar la termografia de tapes i lloms de llibres, àlbums,… i bastant sovint el daurat a mà de lloms. Vaig començar la meva vida professional com a tipògraf i, pel que veig, l’acabaré igual. És la meva passió.

Aquest bloc ha estat creat amb la idea de donar a conèixer els diferents móns que hi ha dins de l’enquadernació: enquadernació clàssica i moderna, conservació i restauració de llibres, Handmade, tècniques, curiositats, idees,… També els treballs dels meus alumnes i, en última instància, d’un servidor.

30 respostes a Qui sóc?

 1. Àngels ha dit:

  Bona tarda Fermí!
  Hem estat tafanejant el teu teu blog… i uaaaaala! Quina passada!
  T’explico. T’escrivim des de Can Butjosa, una Biblioteca Infantil i Juvenil, i tenim un greu problema amb els llibres que més surten en préstec i és que se’ns fan malbé molts llibres i han de passar per la “clínica”. Hem vist que imparteixes un curs de restauració de llibres però l’horari de Terrassa no ens va bé, estem a la feina. Fas aquest curs a altres llocs o altres horaris? Ens podries fer un curs a mida?
  Moltes gràcies

  Àngels

  • fermibeltran ha dit:

   Hola bon dia,
   En primer lloc donar-vos les gràcies per tafanejar en el meu bloc. Us he dir que a més de donar aquest curs sóc professor de PQPI d’arts gràfiques i que això em té lligat de 3 a 8 del vespre cada dia. En principi no faig cap més curs, més endavant voldria fer un taller de conservació i restauració de llibres, una mica abans de Sant Jordi. Per a mi no hi hauria cap inconvenient en fer-vos unes classes de conservació i restauració de llibres, però hauria de ser el dissabte, matí o tard. Estic a la vostra disposició pel que creieu oportú. Ja em direu el què. Moltes gràcies i a reveure.

 2. Josep R. ha dit:

  Fermí,
  Si fessis cursos en dissabte també hi estaria interessat en assiistir-hi.
  Per altra banda, em podries donar una indicació de quin tipus de paper fas servir per facsimilar portades de llibre antic? Saps on el podria comprar?
  Gràcies,
  Josep R.

  • fermibeltran ha dit:

   Hola Josep R.,em sap greu però com treballo en una escola municipal els dissabtes es tancat i no puc organitzar cursos.
   Ara sempre estic disposat a ensenyar el que sigui necessari en un altre lloc, tan sols es trobar-lo i tenir un grup de persones
   disposades a passar-ho bé. Normalment intento recuperar les tapes deteriorades dels llibres, però sinó faig servir un paper d’un
   gramatge superior als 100 gr/m2 i segons la textura que li volgueu donar, un Torreon per exemple. No sé d’on sou, però a Barcelona
   hi ha AN-CAR a Hostafranchs que tenen la majoria de papers de la casa Guarro. Ells li podran assessorar millor pel que necessiti.
   Gràcies i estic a la seva disposició sempre que cregui convenient. A reveure.

 3. Josep R. ha dit:

  Jo visc a Lleida, però vindria a Barcelona per un curs de dissabte. Si en algun moment en fas un aquí, m’ho dius. Respecte el paper, no ho conec. Em pots donar més informació i miro de passar-m’hi un dia.
  Per altra banda, podríem parlar en el correu privat respecte a si em pots restaurar (o coneixes algú que ho faci) uns llibres antics que tinc?
  Gràcies.

  • fermibeltran ha dit:

   Bon dia, en principi no tinc previst fer cap curs en dissabte, però sempre es pot mirar. Ja el tindré informat. Respecte el paper, AN-CAR es troba a prop del Mercat d’Hostafranchs, en el carrer 26 de gener, 12 i el seu telèfon és 934218176, per si vol informar-se abans de baixar a Barcelona. També té correu electrònic an-car@terra.es i una pàgina web on podrà veure tot el material que tenen,an-car.cat. Estic a la seva disposició en el correu fermi.beltran@terrassa.cat. A reveure i gràcies.

 4. georginaaspa ha dit:

  Hola Fermí!
  Acabo de descobrir el teu blog i estic sorpresa de lo xulo que és. Comparteixo la professió amb tu, també sóc professora d’enquadernació, restauració i paper pintat, però sobretot comparteixo la passió, i es nota que n’hi poses molta! Enhorabona per la feina i pel blog, és molt instructiu, clar i entusiasta. Georgina

  • fermibeltran ha dit:

   Bon dia Georgina,
   Em fa molta il·lusió trobar-me a una altra persona que l’entusiasmi el món de l’enquadernació i la satisfacció de poder ensenyar els teus coneixements a altres persones. Estic a la seva disposició pel que cregui convenient. Estem en contacte. Gràcies i a reveure.

 5. Marta ha dit:

  Hola Fermí
  Em dic Marta i t’escric per si em pots donar una bona idea per a fer un regal a una aficionada a l’enquadernació. Ella és la meva mare, de 84 anys. Crec que fa més de 10 anys que va iniciar-s’hi i ja no ho ha deixat. És molt traçuda i té bon gust. Diria que pel què fa a eines i estris ja té de tot: premsa, guillotina, materials de tota mena…sempre té una colla de llibres per fer o arreglar tant del taller on va com d’amics i coneguts. Si tens algun suggeriment tinc el meu pare que pot fer-me de còmplice i dir-me si té o no alguna cosa. D’altra banda com si alguna vegada m’hagués dit que els enquadernadors tenen una mena d’ex-libris específic per posar si han arreglat un llibre… és així? Si fos així podria ser un bon regal?
  Gràcies per dedicar-me una estona
  Marta

  • fermibeltran ha dit:

   Hola Marta,
   La veritat és que jo quan arreglo un llibre mai hi poso el meu nom. Tinc llibres de diferents enquadernadors, com en Brugalla, que quan feia un llibre hi posava el seu nom i any a la cella inferior de la tapa posterior, en sec. És ha dir que no era en daurat. També hi podria posar una inicial del seu nom o cognom en lletra capital. Com dic mai m’he preocupat de posar el meu nom a cap restauració o llibre que hagi fet. Ah,
   també se li podria fer un disseny d’un ex-libris per enganxar a la guarda posterior. Em sap greu no poder-te ajudar més. Però és un fet que mai m’ha preocupat. Si la puc ajudar en qualsevol cosa, estic a la seva disposició. Agraint-li la confiança dipositada, gràcies i a reveure.

 6. Elisabet Medina Bombardó ha dit:

  Bon dia Fermí,
  Art Sant Guim Vell, a la Segarra, som un taller on oferim tècniques d’enquadernació, de restauració de llibres i ex-libris, entre altres.
  M’agradaria contactar per si en un futur ens pots donar algun taller.
  Són monogràfics i es fa en dissabte tot el dia.
  Fem cal·ligrafia, dibuix a la natura amb apunts de camp, pintura, aquarel·la, esgrafiat, i altres tècniques.
  L’espai és envoltat de natura i compartim el dinar
  Salutacions cordials
  Gràcies
  Elisabet Medina

 7. margaridagiralt ha dit:

  Hola estic interesada a restaurar un llibre. Saps on puc fer-ho a Barcelona?

  Gràcies

  Margarida

  • fermibeltran ha dit:

   Hola, de les persones que coneixia que restauraven llibres en aquests moments estan retirades o no hi són. Dels restauradors actuals no li podré anomenar cap. Em sap greu però he perdut una mica la connexió amb aquest món. Conec d’algunes escoles que ensenyen l’enquadernació però restaurar, no ho sé. Estic a la seva disposició si necessita més informació. Gràcies i a reveure.

  • Josep Ramon ha dit:

   Margarida,
   Jo vaig restaurar uns llibres fa un temps i tinc un parell d’adreces de contacte si vols.

 8. Rut Segura ha dit:

  Hola Fermí, sóc la Rut Segura, tutora del curs de 2n de primària, d’una escola de Rubí.
  A la classe estem treballant un projecte d’un conte, q és el nom de la nostra classe. Els alumnes es van fer una sèrie de preguntes que entre tots hem de contestar. Una d’elles era: “com enganxen les fulles del llibre perquè no caiguin? No es veu celo”.
  Em poso en contacte amb tu, per si fas algun tipus de taller per les escoles d’enquadernació de llibres.
  Moltes gràcies,
  Rut.

  • fermibeltran ha dit:

   Bon dia Rut,
   Específicament no faig cap curs d’enquadernació, si faig un curs de paper i cartró dins de
   la guia d’activitats del servei d’educació de l’Ajuntament de Terrassa. Està dirigit a alumnes de 5è i 6è de primària.
   Però podem quedar un dimarts pel matí o un dilluns o divendres per la tarda, dies que no tinc classe,
   per venir a la vostre escola, si us va bé, i fer una petita classe i respondre a les preguntes que tinguin
   els alumnes. Sempre estic a disposició de poder ensenyar a estimar els llibres.
   Gràcies per llegir el meu blog, estic a la vostra disposició pel que creieu oportú, sempre que no tingui classe.
   A reveure,
   Fermí

   • Rut Segura ha dit:

    Hola Fermí, trobo genial que poguessis venir un dia. Em pots dir quin seria el preu, així jo ho parlo amb direcció i et dic alguna cosa.
    Moltes geàcies
    Rut

   • fermibeltran ha dit:

    Hola Rut,
    Si quedem no meu de pagar res, vindré amb molt gust.
    Gràcies i a reveure,
    Fermí

   • Rut ha dit:

    Hola Fermí,
    sóc la Rut Segura, vam estar parlant per correu fa quasi un mes. Jo t’havia comentat que a la classe de 2n de primària havia sortit com a nom de l’aula, el nom d’un conte: “El dia que les ceres de color van dir prou”. Aleshores, mentre fèiem conversa a classe, va sorgir el dubte de com enganxaven les pàgines dels contes. Em vas comentar que podries venir a classe a respondre’ns aquesta pregunta.
    Jo et proposo la següent data: dilluns 27 de novembre al matí. Què et sembla?
    Estem a l’escola del Bosc de Rubí.
    Ja em diràs alguna cosa, moltes gràcies.
    Rut.

   • fermibeltran ha dit:

    Bon dia Rut,

    Els matins em va molt malament ja que faig classes de PFI la majoria de dies de 8 a 14,30.
    M’aniria bé que fos un dilluns a la tarda o divendres a la tarda, a les 3 ja podria ser a l’escola.
    En aquests moments he començat diferents tallers per la tarda que m’ocupen de dimarts a dijous.
    Em sap greu però a aquestes alçades del curs ja vaig una mica ofegat.
    M’agradaria que poguéssim quedar un d’aquests dies.
    Espero la teva resposta.
    Gràcies i a reveure,

   • Rut Segura ha dit:

    El mateix dilluns 27 a la tarda?
    Nosaltres estem de 15 a 16.30.
    Potser et va molt just?
    Rut

   • fermibeltran ha dit:

    Bon dia,
    Acabo de veure que em vareu dir el 27. Em sap greu però he estat malalt i després molt enredat amb el curs de PFI i els alumnes. Em sap molt de greu no haver pogut estar quan em vareu necessitar. Si amb alguna cosa us puc ajudar, estic a la vostra disposició. Tinc algun matí lliure.
    Em sap molt de greu no haver pogut venir, disculpeu.
    Gràcies per la vostra atenció i a reveure.

 9. Ventura Aran ha dit:

  Hola bona tarda. Buscan relligadors a Terrassa m’ha cridat l’atenció la teva web. Tinc una colecció de 13 toms de El Capitan Trueno, amb les cobertes complertes però no els vaig acbar de enquadernar mai. Ara els voldria regalar al meu net i crec que seria millor que estessin tots els quadernets lligata perquè no es desendrecin.
  Fas aquest tipus de feina? i si no saps d’algu a Terrassa que ho faci.
  Moltes gracies

  • fermibeltran ha dit:

   Bon dia,
   Perdó per contestar tan tard, estava sense ordinador. En aquests moments no conec cap enquadernador a Terrassa que li pugui fer. Fa molt de temps que no em relaciono amb el món privat, ja que sóc professor hi em dedico a ensenyar. Tan sols li puc dir que si no té gaire presa els hi podem fer a l’escola, ajudat pels alumnes. Tot i així preguntaré si hi ha un enquadernador amb experiència a Terrassa i li faig arribar les dades. Gràcies per mirar el meu bloc i espero la seva resposta.
   A reveure,

   • fermibeltran ha dit:

    Bona tarda,

    He estat indagant i la veritat no queden gaires enquadernadors amb experiència a Terrassa. Si és que no en queda cap. Però he sabut que a la Placeta de Saragossa, on hi ha l’arxiu Tobella, es troben els alumnes de Prodis que realitzen enquadernacions. És de l’únic que m’he assabentat que realitza aquest tipus de treballs. Per preguntar no és pot perdre res.
    Espero que hagi estat d’utilitat la meva recerca.
    Gràcies per la seva confiança i a reveure.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s