Institut de Cultura de la Dona

La professora de cuina em va dur per enquadernar 3 llibres pertanyents al Institut de Cultura  i Biblioteca Popular per a la Dona. Institució de caràcter privat dedicada a l’educació i promoció de la dona. fundada a Barcelona el 1909 amb el nom de Biblioteca Popular de la Dona, la seva fundadora fou Francesca Bonnemaison de Verdaguer i Farriols. L’any següent, 1910, passa de biblioteca a institut, traslladant-se del Claustre de Santa Anna a la Casa de la Misericòrdia del carrer d’Elisabets. El 8 d’octubre de 1922 es trasllada al carrer  de Sant Pere més baix, 7, seu actual. Entre els anys 1914-1915 es crea un nou pla d’estudis i com a directora pedagògica es nomena a Rosa Sensat. (extret de Wikipedia).

CAM00441 CAM00440

Bé, em va dur tres llibres corresponents als cursos de cuina de 1925-1926, 1927-1928 i 1930-1931. El primer no duia tapes i altres dos en duien de cartolina amb papers impresos amb els títols, tant en el llom com en el pla. Després de netejar les vores, de la brutícia acumulada de l’ús, i l’interior de restes de menjar, vaig procedir a restaurar diferents fulls que es trobaven en mal estat o que li faltaven trossos de pàgines. En general es trobaven en bon estat de conservació. Després d’encolar-los i posar les guardes de paper verd, vaig tallar els cartrons dels plans i el cartró del llom.CAM00443 En el cartró del llom vaig realitzar nervis falsos en els tres llibres a la mateixa alçada, encara que l’últim era més alt. Les puntes del llibres reforçades amb pergamí abans de folrar-les, aCAM00466ixí les puntes aguanten molt més els cops i rebregades que se li poden donar amb l’ús. Els lloms fets de pell verda amb el títol i any en daurat mitjançant termografia. Entre els dos nervis superiors si ha marcat “Institut de Cultura de la Dona”, entre els dos nervis inferiors “Classes de Cuina” i, per la part inferior del llom, els anys dels diferents llibres. En el pla, entre la pell i el paper marbrejat que folrava els plans hi vaig realitzar una línia daurada a mà. En el llom també si van realitzar línies gofrades a mà

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Enquadernació, Llibres, Restauració. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s