L’olor dels llibres.

Diferents autors i restauradors tenen el seu parer sobre l’olor que desprenen els llibres. Uns diuen que és degut a la pols que s’acumula en els llibres, barrejada a vegades amb la humitat, i quan s’entra en una biblioteca se sent aquesta olor tan característica. Però voltant per la xarxa vaig trobar aquest article sobre l’olor que desprenen els llibres.

una bona coleció de llibres antics

Quan obrim un llibre ens arriba aquella olor que desprenen les seves pàgines groguenques i atrotinades. Però què fa que els llibres tinguin aquesta olor tan bona? Hem de pensar que els llibres estan fets de materials orgànics, majoritàriament, com pot ser: el paper, segons quins tipus de tintes (tintes de carbó, ferrogàliques), coles, fibres, … Al ser materials orgànics aquests elements reaccionen amb el medi que els envolta: calor, llum, humitat, el contacte entre ells i les persones. Alliberant-se uns compostos químics volàtils. No és la mateixa olor quan entrem en una biblioteca plena de llibres antics o en una llibreria on venen les últimes novetats. Però com que la majoria de llibres antics estan fets dels mateixos materials la varietat de reaccions és molt limitada.

Uns investigadors van examinar una sèrie de llibres i van trobar que desprenien els mateixos compostos, tret d’algun de particular de cada llibre. Tots són marcadors clars de la degradació dels compostos orgànics dels llibres. Com l’àcid acètic, benzaldehid, butà, fufural, octanal i d’altres. Aquestes compostos són els generadors de l’olor del llibre antic. Hem de tenir present que cada llibre pot tenir la seva olor particular, deguda a la persona que ha estat propietària del mateix. Si era fumador, bevedor de cafè o ha tingut mascotes.

Hi ha la dita que diu, que un llibre es pot jutjar per la seva portada, però també per la seva fragància. Això ens pot permetre a cuidar i emmagatzemar-los de la forma més correcta.

Aquesta entrada ha esta publicada en Enquadernació, Llibres, Restauració. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s