Conservació i restauració d’un llibre de pergamí.

Fa temps va caure a les meves mans un llibre amb la llicència del 27 de Iulio de 1673 amb la tapa de pergamí i imprès sobre paper de molí sense filigranes. en bon estat de conservació en general, tret dels primers fulls del llibre. El llibre porta per títol “Instrucciones predicables y morales, no comunes, para los Padres Predicadores y Confesores principiantes, escrit per R. P. Fray Iofeph Gavarri”.

Al faltar fulls del principi no se sap exactament l’any de la seva edició, suposo que cap el 1679, per les diferents aprovacions que hi ha escrites en els primers fulls.

Un cop repassat, ens trobem que li falta la portada i les pàgines 2 i 3. Les pàgines 24 i 25, de la 58 a la 64 i la 176 i 177, en que totes van ser arrencades. De la dominica segona hi falten de la 37 a la 44, també arrencades. Es dóna el cas que aquest llibre havia passat una censura prèvia abans de sortir a la llum. Pel que sembla és una 4a edició impresa per Antonio González de Reyes. El llom de la tapa de pergamí es troba escrita a mà amb la següent inscripció “Inftrucciono Predic” amb tinta.

Bé, a part de restaurar alguns fulls que s’havien descosit del principi i alguns de la resta del llibre. El que volien era una intervenció mínima en la tapa, per conservar l’inscripció manuscrita. Es van tallar trossos de pergamí a la mida del que faltaven en la tapa anterior, posterior i el llom. S’enganxaren amb metilcel·lulosa (til·losa) i un cop secs es van pintar amb aquarel·les les noves parts de pergamí per igualar una mica amb el color original.

Les tapes de pergamí van ser netejades amb goma dura i els fulls van ser restaurats amb paper japonès d’un color semblant als fulls i enganxats amb til·losa. Com he dit, es va demanar una intervenció mínima, tan sols de conservació del llibre en el seu estat original. El llibre no es va descosir i el pergamí no es va rehidratar per ordre expressa del seu propietari. El volia conservar tal com li havia arribat per herència familiar.

Els quaderns estaven cosits amb fil de cànem sobre tires de cuir que entraven dins la tapa. Les dues capçades són fetes a mà amb cordill de cànem sobre cuir, d’elles tal sols es conserva la inferior, de la superior en queda una resta. De les quatre tires de cuir que entren dins la tapa, se’n conserven tres. El cuir de la capçada inferior no existeix, però si els forats a les tapes.  Queden els forats anteriors de les tapes on hi havien els cuirs que lligaven el llibre. De les dues guardes en queda una petita part de l’anterior, la posterior ha desaparegut.

Aquesta entrada ha esta publicada en Llibres, Restauració. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s