El secret de l’enquadernació belga.

Com cada any per la cinquena sessió del curs de creació d’objectes de paper i cartró realitzem l’enquadernació belga. La majoria de professores és la primera vegada que venen al curs i les que ja han vingut altres anys, s’ho passen bé tornant a realitzar aquest cosit.

Els materials que necessitarem són: dos cartrons de 13 x 19 cm, que foradarem a les mides que estan dibuixades en el disseny, i un cartró de 1,5 x 19 cm. Tots aquests cartrons els folrarem amb papers que vàrem realitzar en la sessió de papers pintats a l’engrut. Necessitem dos trossos de 17 x 23 cm per folrar els dos cartrons grans i un tros de 3 x 23 per folrar el cartró que ens farà de llom.

En temes anteriors potser no he explicat com es folra una tapa. És molt fàcil. Agafem el material de cobriment i li posem cola en tot ell, de punta a punta. Tot seguit posem el cartró centrat en el material, girem i passem la mà per sobre el material perquè no ens quedi cap arruga, ja que després serà una mica difícil de fer desaparèixer. Tallem les puntes del material en diagonal i comencem a enganxar les bandes, o com diem, a girar vores. Primer s’enganxen les més llargues. Passarem la mà per la vora del cartró perquè no ens quedi aire entre ella i el material. Ens queden unes petites puntes que haurem d’amagar i ja podem girar les vores petites. Repassem que no ens quedi aire entre el cartró i el material i ja tenim folrada la tapa.Folrar

Seguim amb el material que necessitem, dos trossos de 12.5 x 18.5 de paper pintat per a les guardes i un tros de 1 x 18.5 per a guarda del llom. Per últim 28 fulls de paper de 140 g tallats a 25.8 x 19 cm. Per cosir, tallarem uns 160 cm del cordill del color que tingui més relació amb les tapes i uns 200 cm de cordill del color que vulguem.

Un cop folrades les tapes farem els forats a les següents mides: 2, 5, 8, 11, 14, 17 cm d’una vora i a 1 cm de la vora llarga. Ja podem cosir les tapes.

Mesures i formes de cosir.

Mesures i formes de cosir.

Col·loquem les tapes sobre la taula i amb les guardes mirant-nos. Comencem a cosir, entrem pel forat a (tibem el cordill fins que ens quedi uns 5 cm que surtin del forat a) , sortim per sota de la tapa i passem per sobre del llom, entrem per sota del forat i sortim per dalt. Primera passada. La segona passada, estem en el forat b i passem per sota del llom (cartró de 1,5 x 19 cm) sortim i entrem pel forat a per dalt. La tercera passada, som al forat a per sota, passem per sobre del llom i entrem pel forat b per sota i acabem a dalt. D’aquí passem al forat i seguim el mateix procés entre aquest forat i el forat c.

Un cop hem acabat de cosir tots els forats els trossos que ens queden en el forat a i k, els tallem a la mateixa distància que hi ha entre b i d, hi posem cola i els enganxem en paral·lel a la tapa. Quan anem cosint no tibem massa el cordill, sinó la tapa ens quedarà oberta, que quedi aixecada.

Un cop acabada la tapa anem per cosir els quaderns, que haurem aplegat de quatre en quatre, un total set quaderns. Els serrem a les mateixes distàncies dels forats que hem fet en els cartrons de la tapa.

Comencem lligant el fil de lli als cordills del 1, entrem en el quadern pel primer forat, sortim pel segon i agafem per sota els cordills 2 i 3, entrem pel tercer forat. Sortim pel quart forat i agafem per sota els cordills del 4 i 5 i entrem pel cinquè forat. sortim pel sisè forat i agafem els cordills del 6, amb una volta i entrem en el següent quadern. Així cada quadern, hem de seguir el mateix procés fins el final. Quan sortim de l’últim forat tornem a fer un parell de nusos i ja els tenim tots cosits. Hem de tenir present que no ens podem sortir del cordills que hi ha en el llom, després ens costarà molt tancar les tapes. Abans de fer els últims nusos recomano anar tibant els fils del mig dels quaderns perquè ens quedin ben forts i agafats als cordills. D’aquesta forma no ens quedaran quaderns fluxos i que ballin un cop acabat el llibre.

Tanquem les tapes i ja tenim els llibre acabat. Per l’experiència que tinc és més fàcil de fer que d’explicar. Tot es anar fent probes. Veuran que com a a regal, les persones queden molt sorpreses del treball realitzat. Endavant i que s’ho passin bé realitzant-lo.

Aquesta entrada ha esta publicada en Handmade. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s