Llibre relligat amb cordills.

A la classe de creació d’objectes de paper i cartró, de la setmana passada, vàrem desenvolupar el disseny d’un llibre relligat amb cordills. Sempre faig servir cordills de tapissos, ja que són de colors vius i tenen una elasticitat que és important a l’hora d’acabar els llibres. També he de dir que com a fil del relligat faig servir fil de lli.

Expliquem com fem aquest llibre, que es pot usar com agenda, llibre de viatge, llibre d’anotacions, … Les mides, de tots els materials, són les mateixes que el llibre relligat amb betes. Els cartrons, de les tapes, fan 12 x 17 cm i han estat folrats amb paper fet a mà i tintat. Folrem les tapes i les deixem assecar.

Mentrestant apleguem els 32 fulls de paper d’uns 140 g, per la meitat de la mida més llarga.  Aquells fulls mesuren 17 x 23,7 cm. En el primer i últim quadern, que seran de 4 fulls, s’hi adjunta un full de color negre o del color que creguin més convenient, aquest full farà de guarda que s’enganxarà a part interior de la tapa. Ens en sortiran 6 quaderns de 4 fulls i 2 de 5 fulls.

Un cop aplegats es serren a les mides indicades en el dibuix, a 1,9 cm, a 8,5 cm i a 15,1 cm. Serrem fins que veiem que podem cosir amb facilitat, sóc partidari de no serrar gaire, després pel mig del quadern es veu massa forat. Prefereixo acabar de fer el forat que no em quedi massa gran. Les tapes es foradaran a les mesures que hi ha en el dibuix o les mesures que vostès creguin que els hi poden agradar. Sempre dic el mateix, ensenyo la tècnica, el disseny cadascú el fa al seu gust. Si més no, puc donar unes petites orientacions a l’hora de realitzar el disseny.

Un cop serrats els fulls i foradades les tapes. Tallarem els 9 cordills a 12 cm, corresponents als 12 forats de les tapes. Per treballar amb comoditat les puntes del cordills els hi poso una mica d’adhesiu perquè no es desfilagarxin. Realitzarem tres grups de tres cordills i ja podrem començar a cosir els quaderns.

En el dibuix he intentat explicar com es cus, a veure. El fil que farem servir per cosir els cordills als quaderns ens farà 2,5 m aproximadament. D’aquesta forma amb un so, fil cosirem tots els quaderns. En el primer quadern comencem de dins cap a fora, quan sortim donem dues voltes als cordills i a la tercera tornem a entrar i anem cap el següent forat. Sortim i tornem a fer el mateix procés i anem cap el tercer forat. Quan sortim, en lloc de tres, li donem 5 voltes, al grup de cordills i quan fem la sisena volta entrem en el següent quadern. A cada forat el cordill dóna tres voltes, però en l’últim en donem sis, ja que fem tres del primer quadern i tres del segon quadern. Ja que quan entrem en el segon quadern, ja anem cap el següent forat. En el forat del mig, 8,5 cm, sempre n’hi donarem tres de voltes. I així fins l’últim quadern, que en l’ultim forat donarem solament tres voltes i acabarem de cosir a dins del llibre. Com hem començat.

Posarem bé els cordills. El fil del principi i del final l’enganxarem amb una mica de cola al llom interior del quadern o, si ens sobra suficient fil, podem fer-hi uns quants nusos. Comencem a introduir els cordills, primer en una tapa. Quan han passat tots, els tallarem a una mida raonable que creguin vostès i els desfilagarxem. Posem una mica de cola i els enganxem a la part interior de la tapa. La col·loquem en posició i tibem una mica els cordills perquè no ens quedi la tapa aixecada, un cop enganxada. Seguidament fem l’altra tapa igual. Per últim enganxem els fulls de color a les tapes, en forma de guarda. Repassem que no ens quedi cap arruga, les vegades que facin falta, i ja tenim acabat el llibre relligat amb cordills.

Aquesta entrada ha esta publicada en Handmade. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s