Llibre relligat amb betes.

La setmana passada en el curs de paper i cartró vàrem realitzar un llibre relligat amb betes. Amb els papers pintats a l’engrut que teniem de la setmana anterior, els hem utilitzat per folrar les tapes d’aquest llibre.

S’agafen dos cartrons de 12 x 17 cm i es folren amb un dels dissenys de papers a l’engrut que hem realitzat. Els papers per folrar han de tenir una mida de 15 x 20 cm. Un cop folrat els deixem a part mentre s’assequen. Agafem 34 fulls d’un paper de 140 g, el primer i l’últim tindran 5 fulls i la resta, 6 quaderns, tindran 4 fulls. Aquest fulls tenen una mida de 17 x 23,6 cm, un cop aplegats han de fer 11,8 x 17 cm.

Quan tenim els quaderns aplegats, els serrem pel llom a 2.5, 4, 5.5, 11.5, 13 i 14.5 cm de qualsevol de les bores. Tallem 4 tires de la beta que ens agradi més o s’avingui amb els disseny del paper i comencem a cosir.

Per cosir comencem pel interior del primer quadern o signatura, entrem pel forat fet a 4 cm i anem cap el de 2.5 agafant la beta, tornem a sortir pel de 4 i anem cap el de 5.5 i entrem, per dins sortim en el de 11.5 agafant la beta i entrem pel de 13, sortim pel de 14.5 i entrem pel de 13, tornem a sortir pel de 14.5 i comencem a cosir el segon quadern.

El segon quadern es cus diferent que el primer, entrem pel de 14.5 i sortim pel de 13, tornem a entrar pel de 14.5 agafant la beta. Tornem a sortir pel de 13 i entrem, agafant la beta pel de 11.5, per dins sortim pel de 5.5 i, agafant la beta, entrem pel de 4, sortim pel de 2.5 , tornem a entrar pel de 4 i sortim pel de 2.5. Anem al tercer quadern i el comencem a cosir. D’ara fins al 8è quadern es cusen seguint el mateix sistema.

Quan s’acaben de cosir tots els quaderns, el fil del principi i final es fa un nus o amb una mica de cola s’enganxen en el llom interior. Agafem les tapes i realitzem els forats a 2 cm de la bora i a 2.5, 5.5, 11.5 i 14,5 cm, hi podem posar un ullet daurat, però sóc de l’opinió de deixar-los sense cap ullet, queden més artesanals. S’introdueixen les quatre betes en una tapa i s’enganxen amb una mica de cola a la part interior de la tapa. A l’altra tapa es fa el mateix, tibant una mica les betes, un cop dintre de la tapa, perquè quedi més tensat el llibre. Però no gaire, sinó les tapes quedarien aixecades.

Quan tenim les betes enganxades a les tapes, s’enganxa el primer i últim full del quaderns a la tapa com a guarda. Es repassa fins que no queda cap arruga en el paper i ja està acabat.

Aquesta entrada ha esta publicada en Handmade. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s