Restauració d’un llibre.

Com he dit, algunes vegades, sóc professor en una escola municipal. Per tant no em dedico a restaurar llibres professionalment. Però un dia va venir una senyora, alumna de l’escola, per si podia restaurar un llibre, el qual tenia en una gran estima i no el volia llençar. Era un llibre enquadernat amb les revistes de “La Ilustración Ibérica” dels anys 188…

Bé, com podran comprovar, en les 4 primeres fotos, estava bastant malament, els fulls només de tocar-los queien a trossos. A la tapa de pell valenciana li faltava un tros i el llom quasi havia desaparegut. En realitat restaurar-lo era un repte molt llarg, en el temps, i feixuc en el treball. el més lògic era estat guardar-lo en una capsa i no tocar-lo mai més. Però, aquesta persona, se’l mirava cada dia per treure idees per pintar, així estaven els fulls del seu ús constant.

Vaig començar a restaurar-lo amb paciència i, com li vaig dir, sense limit de temps. De només mirar-lo els fulls es desfeien. Però amb moltes dosis de paciència vaig anar aconseguint que els fulls aguantessin. Vaig treballar amb til·losa i paper japonès de 9 g el full i de 32 g quan s’havia de realitzar un emplenament de material perdut.

Després de molts mesos de treball, el resultat no va ser del tot dolent. El llibre es va tornar a cosir i es van realitzar tapes noves de suro d’enquadernació, demanades per la senyora. Les tapes originals, com he dit, no es podien salvar i les hi vaig retornar.

La millor recompensa, després de tants mesos, va ser poder veure a  aquesta senyora il·luminar-se-li la cara quan va veure el seu llibre, tan volgut, que el podia tornar a fullejar i extreure idees pels seus quadres. Encara avui quan em veu em dóna les gràcies.

La veritat, és que tal com estava, vaig fer el vaig poder.

Aquesta entrada ha esta publicada en Restauració. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s